Dizalice topline i ventilacija

Shema sistema zemlja-zrak


Iako strogo gledajući ne spadaju u segment ventilacije, spomenuti ćemo i dizalice topline sistema zemlja-zrak, jer se mogu integrirati u sustave ventilacije i drastično pridonijeti uštedi energije. Isto vrijedi i za dizalice topline sa sistemima voda-zrak i zrak-zrak, ali su one rjeđe u primjeni.

Ukapanjem kanala za zrak u zemlju na dubinu 1,5-2m, iskorištava se stabilna temperatura zemlje za dogrijavanje zraka (zimi) ili hlađenje (ljeti). Na taj se način zrak može dogrijati za 9°C i ohladiti za 14°C, te tako značajno smanjiti ukupni utrošak energije.

Ukapanje ventilacionih cijevi

Jedan od problema se javlja prilikom hlađenja zraka prolaskom kroz zemlju, kada može doći do kondenzacije vodene pare usljed naglog pada temperature zraka. Stoga se kanali moraju izvesti u padu od najmanje 2% i s rješenim prikupljanjem i odvodom kondenzata.

Drugi problem predstavlja nastanak gljivica, bakterija i plijesni u kanalima. Da bi se to umanjilo, unutarnja strana kanala se presvlači slojem na bazi srebra koji sprječava razvoj mikroorganizama. Uz to je obavezna i redovita dezinfekcija cijelog sustava.

Svi spomenuti načini uštede energije mogu biti kombinirani u jednom uređaju – kompaktnoj dizalici topline. Ona koristi geotermalni izvor obnovljive energije, rekuperator i filtere zraka, te automatsku kontrolu, i osigurava ugodnu i higijensku klimu u prostoru uz izuzetno male operativne troškove.

Kompaktna dizalica topline
kompaktna dizalica topline


REKUPERACIJA ZRAKA REKUPERACIJA ZRAKA NA POČETAK NA POČETAK