Rekuperacija zraka


Rekuperacija zraka je postupak iskorištavanja toplinske energije otpadnog zraka za zagrijavanje/hlađenje svježeg dolaznog zraka. Postupak se odvija u rekuperatorima, uređajima koji usporavaju i raspoređuju strujanja odlaznog i dolaznog zraka na što veću površinu (dužinu kanala), koristeći protustrujanja i tanke metalne kontaktne plohe, nastojeći da dođe do što efikasnije izmjene topline. Srednja vrijednost ovako povratom dobivene energije je oko 70%, što može varirati od oko 55% kod rekuperatora s papirnatim saćem, do oko 90% kod visokoučinkovitih rekuperatora s aluminijskim registrima. To znači da se samo 10% toplinske energije ventiliranog zraka izgubi u vanjski prostor.

Shema rekuperatora zraka

Shema pločastog rekuperatora zraka:
1 - ventilator za ulaz svježeg zraka
2 - ventilator za izlaz ustajalog zraka
3 - pločasti registar za izmjenu topline

Uređaji funkcioniraju jednako za zagrijavanje svježeg zraka zimi i hlađenje ljeti, pa su upotrebivi tijekom cijele godine čime se povećava njihov udio u smanjenju energetske potrošnje zgrade. Moguće su izvedbe s integriranim filterima protiv prašine, peluda, spora i dr. Veličina rekuperatora varira u odnosu na volumen prostora koji mora opslužiti, a na tržištu su dostupni uređaji koji zadovoljavaju potrebe jedne prostorije, stana, kuće, pa sve do cijelih zgrada ili postrojenja.

Rekuperator za malu prostoriju    Rekuperator za stan    Rekuperator za zgradu
rekuperatori za malu prostoriju, stan i višestambenu zgradu

Konstrukcijski postoji nekoliko vrsta toplinskog rekuperatora zraka: pločasti, rotacijski, zavojnica, termo-sifon, i dr. Međutim, u praksi se pokazalo da pločasti rekuperatori imaju najviše prednosti. Postoje i specijalne izvedbe saćastih rekuperatora (www.paul-lueftung.net) s povratom energije od 85-99%. Ako se pločastom izmjenjivaču topline doda kondenzacijski ciklus (www.recyclingenergy.com), moguće je ostvariti povrat od 102,5% i faktor učinka (COP) od fantastičnih 9.

Detalj pločastog rekuperatora    Detalj pločastog rekuperatora
detalji pločastog rekuperatora

Na zgrade otpada ogromnih 40% od ukupne globalne potrošnje energije. Pola troškova za grijanje/hlađenje otpada na ventilaciju ako se ona obavlja otvaranjem prozora. Stoga je ventilacija s rekuperacijom energije najisplativiji, održiv i najbrži način da se smanji globalna potrošnja energije, osigura kvalitetan zrak u prostorijama, izbjegne efekt "bolesnih zgrada" i sačuva okoliš.


GUBICI ENERGIJE - ZRAKOTIJESNOST GUBICI ENERGIJE - ZRAKOTIJESNOST DIZALICE TOPLINE DIZALICE TOPLINE NA POČETAK NA POČETAK