Prikupljanje i recikliranje vode u zgradarstvu


Voda postaje sve važniji strateški element. Potrošnja tekuće vode odrasle osobe u zapadnom svijetu (bez ekološki osvještenog pristupa potrošnji vode) iznosi oko 150 litara dnevno. Tu je sadržana sva potrošnja, od sanitarne vode i vode za osobnu higijenu i pranje rublja, pa do vode za kuhanje i piće. Sva ta voda dolazi iz istog izvora, istom distributivnom mrežom i iste je kvalitete – sve je to voda za piće. Da stvar bude apsurdnija, tom se vodom zalijevaju vrtovi i nasadi, peru vozila i ceste, gase požari i ostalo.

Moguće je puno učiniti kako bi se smanjila potrošnja vode u kućanstvima, a da se ne smanjuje niti udobnost niti higijenski standardi. Osnovno je promjeniti navike u korištenju vode, odnosno otvarati mješalice doista samo kada iz njih trebamo vodu. Postoje i štedljivi oblici mješalica i tuševa koji koriste zrak kako bi povećali efikasnost vodenog mlaza, a smanjili potrošnju vode. I sva kućanska tehnika koja koristi vodu (perilice rublja i suđa) danas se proizvodi s modelima koji štede vodu. Iako se od svega navedenog nipošto nesmije odustati, postoji jedan puno efikasniji način za uštedu vode – proizvodnja (bolje rečeno prikupljanje).

Sva oborinska voda koja padne na zgrade sistemom odvodnje direktno se odvodi u kanalizaciju. Drugim riječima, baca se. Istovremeno se kupuje i plaća sva ona prije spomenuta voda koja se koristi za osobne i druge potrebe. Kada se uzme prosječna godišnja količina oborina u našoj zemlji (Zagreb 1.300mm, Split 900mm), za zgradu tlocrtne površine krova od 100m2 (obiteljska kuća) se dobije količina od 90.000-130.000 litara kišnice godišnje. Sasvim dovoljno za ukupnu godišnju potrošnju četveročlane obitelji, uz primjenu ekološki osvještenog pristupa potrošnji vode. Zar nebi bilo pametnije (i isplativije) svu tu vodu prikupiti, pohraniti i koristiti cijele godine, te biti neovisni o kupljenoj vodi?

A nema jednostavnijeg i jeftinijeg medija za pohranu i korištenje od vode. Sve zgrade su već opremljene sa sustavom za prikupljanje oborinske vode s krovnih ploha. Sve što je potrebno je osigurati spremnike u koje bi se oborinska voda pohranjivala i sistem za distribuciju. Spremnike je moguće ukopavati u teren ili ispod zgrade, ugrađivati u otpadne prostore u podrumima ili potkrovljima i slično. Preostaje još opremiti cijeli sustav s višestrukim filterima (mehaničkim i kemijsko-biološkim), te pumpama na solarni pogon. Kišnica se u najjednostavnijem obliku može koristiti za tehničku i sanitarnu vodu u kućanstvu, a uz dodatnu obradu i kao pitka voda. I sve to potpuno besplatno i iz „vlastite proizvodnje”.

U područjima koja nemaju dovoljnu količinu godišnjih padalina moguće je ugraditi i sustave za recikliranje otpadnih voda. Na taj se način potrošnja pitke vode smanjuje na najmanju moguću mjeru, bez gubitka udobnosti i higijenskih standarda.

više o prikupljanju oborinske vode >>>

Prikupljanje vode


PRETHODNA STRANICA PRETHODNA STRANICA SLIJEDEĆA STRANICA SLIJEDEĆA STRANICA NA POČETAK NA POČETAK